Zorg voor degene om wie je geeft. Begin bij jezelf.

 


23.02.2024

Durf je zorgen te delen

Gewoon lol maken, leuke dingen doen, lekker sporten of chillen. Dat is waar jongeren natuurlijk vooral mee bezig horen te zijn. Toch gaat er vaak veel in hen om. Meer dan je aan de buitenkant kunt merken. Zeker sinds corona worstelen veel jonge mensen met psychische problemen of een verslaving. Dat blijkt uit onderzoek en we lezen erover in de media. Hierover praten is zeker voor tieners of jongvolwassenen niet gemakkelijk. De drempel om het erover te hebben is hoog. Wanneer ze er zelf mee te maken hebben, maar ook als ze een broer, zus, een ouder of vriend hebben die psychisch worstelt, eetproblemen heeft of verslaafd lijkt te zijn.

emoticon sad happy.jpgPraten helpt je op vele manieren
Want hoe begin je erover? En met wie? Praat je überhaupt wel over je problemen? Het zijn lastige dilemma’s, zeker als je niemand pijn wilt doen of als je ‘de vuile was niet buiten wilt hangen’. Maar ook wanneer je anderen hiermee niet lastig wilt vallen, als je de vriendschap niet wilt beschadigen of gewoon omdat je veel om de ander geeft. Terwijl die zorgen en spanningen mogelijk al wel zorgen voor minder concentratie, te weinig slaap of studie en werk beïnvloeden.

Omdat de impact van deze zorgen zo groot groot kan zijn, is het juist goed om zorgen hierover te delen en om hulp te zoeken. 
Inge van Marle en ik vertellen dat aan elke naaste die we ontmoeten, omdat we zelf hebben ervaren dat dit helpt. Laatst gaven we bijvoorbeeld workshops op een ROC, tijdens een week die in het teken stond van mentale gezondheid. Zo goed dat scholen hier aandacht aan besteden!

Je bent niet alleen en kunt keuzes maken
Tijdens zo’n workshop geven we vooral veel voorbeelden en handvatten. Om duidelijk te maken dat je hierin niet alleen bent, dat er mogelijkheden zijn om te kiezen, of anders te leren omgaan met de situatie. En om uit te leggen dat het belangrijk is om te praten, of om iemand te hebben die echt naar je luistert, zonder oordeel. Dat hoeft geen professional te zijn, gewoon iemand die je vertrouwt, met wie je even offline, een kop thee of glas fris drinkt.

We hopen na elke workshop dat enkele leerlingen iemand opzoeken, bij wie ze zich veilig voelen. Iemand die luistert en met wie ze hun zorgen kunnen delen. Wat zou het mooi zijn als ook jij een eerste stap durft te zetten en dit taboe kunt doorbreken. Door iemand aan te spreken van wie je denkt dat er mogelijk iets speelt. Of door hulp te zoeken. Weet dat jij iets in beweging kunt zetten. Dat jij het verschil kunt maken, door erover te praten.

Admin - 11:22:12 @ verslaving, trainingen, algemeen | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.