Zorg voor degene om wie je geeft. Begin bij jezelf.

 


23.02.2024

Durf je zorgen te delen

Gewoon lol maken, leuke dingen doen, lekker sporten of chillen. Dat is waar jongeren natuurlijk vooral mee bezig horen te zijn. Toch gaat er vaak veel in hen om. Meer dan je aan de buitenkant kunt merken. Zeker sinds corona worstelen veel jonge mensen met psychische problemen of een verslaving. Dat blijkt uit onderzoek en we lezen erover in de media. Maar ook mensen die er in hun eigen omgeving mee te maken, praten er niet gemakkelijk over. Vooral voor tieners of jongvolwassenen is de drempel om het erover te hebben hoog. Wanneer ze er zelf mee te maken hebben, maar ook als ze een broer, zus, een ouder of vriend hebben die psychisch worstelt, eetproblemen heeft of verslaafd lijkt te zijn.

emoticon sad happy.jpg
Zorgen delen
Want kun je als naaste wel iets zeggen? Hoe begin je erover? En met wie? Praat je überhaupt wel over je problemen? Het zijn lastige dilemma’s, zeker als je niemand pijn wilt doen, als je ‘de vuile was niet buiten wilt hangen’, wanneer je anderen hiermee niet lastig wilt vallen, als je de vriendschap niet wilt beschadigen of gewoon omdat je veel om de ander geeft. Toch leiden die zorgen en spanningen mogelijk wel tot minder concentratie, te weinig slaap of kunnen ze studie en werk beïnvloeden.

Daarom is het juist nodig en goed om zorgen hierover te delen en om hulp te zoeken.
Inge van Marle en ik vertellen dat aan elke naaste die we ontmoeten, omdat we zelf hebben ervaren dat dit helpt. Laatst gaven we bijvoorbeeld workshops op een ROC, tijdens een week die in het teken stond van mentale gezondheid. Zo goed dat scholen hier aandacht aan besteden!

Tijdens zo’n workshop geven we vooral veel voorbeelden en handvatten. Om duidelijk te maken dat je hierin niet alleen bent, dat er mogelijkheden zijn om te kiezen, of anders te leren omgaan met de situatie. En om te laten beseffen dat het belangrijk is om te praten, maar ook om zelf een luisterend oor te hebben. Iemand die echt naar je luistert, zonder oordeel. Dat hoeft geen professional te zijn, gewoon iemand die je vertrouwt, met wie je even offline, een kop thee of glas fris drinkt.

We hopen dat na elke workshop enkele leerlingen iemand opzoeken, bij wie ze zich veilig voelen. Iemand die luistert en met wie ze hun zorgen kunnen delen. En wat zou het mooi zijn als ook jij dit taboe kunt doorbreken. Dat jij het verschil durft te maken door erover te praten.

Admin - 11:22:12 @ trainingen, algemeen | Een opmerking toevoegen